Κάθε πέντε χρόνια, οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έτσι, και στις 9 Ιουνίου 2024 όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Από την Ελλάδα εκλέγονται, με σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, 21 ευρωβουλευτές. Αντίστοιχα, η Γερμανία εκλέγει 96 και η Γαλλία 81 ευρωβουλευτές. Έχει τη σημασία του ότι ενώ οι εκλογές διεκδικούνται από εθνικά πολιτικά κόμματα οι σε συνολικό αριθμό 705 ευρωβουλευτές μόλις εκλεγούν, επιλέγουν να γίνουν μέλη διακρατικών πολιτικών ομάδων βάσει της ιδεολογικής τους κατεύθυνσης. Η τάση που διαφαίνεται να διαμορφώνεται για την ιδεολογική αυτή κατεύθυνση δεν αφήνει περιθώρια αποχής από τις εκλογές του Ιουνίου καθώς οι έρευνες χτυπάνε το καμπανάκι ενίσχυσης της ακροδεξιάς στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι ευρωεκλογές πρέπει να σταματήσουν να χαρακτηρίζονται ως μία διαδικασία «χαλαρής ψήφου» αποτελεί ευθύνη όλων να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να μην είναι χαλαρός στις διεκδικήσεις του. Οι λόγοι που οι ευρωεκλογές δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χαλαρά είναι πολλοί. Οι ευρωβουλευτές, μαζί με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, θα διαμορφώνουν και αποφασίζουν για νέους νόμους που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή μας. Ας αναλογιστούμε ότι η πλειοψηφία των κανόνων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών. Η σύνθεση λοιπόν του ευρωκοινοβουλίου μας αφορά άμεσα. Γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί, και το εκεί πρέπει να το ταυτίσουμε με το εδώ, θα προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές. Είναι η ψήφος μας που θα προσδιορίσει αν οι πολιτικές αυτές θα είναι προοδευτικές, αριστερές, με κοινωνικό πρόσημο, που θα προάγουν τη δημοκρατία ή αν θα είναι αυταρχικές, συντηρητικές, υπέρ των ισχυρών, των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων, του κεφαλαίου.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ανωτέρω ζητήματα είναι αποκρυσταλλωμένες. Οραματιζόμαστε μία Ευρώπη και κατ’ επέκταση μία Ελλάδα δημοκρατική, κοινωνική και πράσινη. Οι στόχοι μας είναι εξίσου σαφείς και περιλαμβάνουν μία Ευρώπη στρατηγικά αυτόνομη, κοινωνική με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, που θα εξαλείψει τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, της ισότητας και των δικαιωμάτων, χωρίς ψηφιακές ανισότητες, αλληλέγγυα σε όρους μεταναστευτικής πολιτικής, αντιφασιστική και αποφασιστική στο να θέτει φραγμούς στο μίσος της ακροδεξιάς και δημοκρατική. Επίσης, μία Ευρώπη που δε θα ξεχνάει τους όρους των: δίκαιη και βιώσιμη όταν θα αποφασίζει για πολιτικές που άπτονται της ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης.
Η ΝΔ προεκλογικά ξαναπαίζει το χαρτί της σταθερότητας με το σύνθημα “Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη”. Οι πολιτικές βέβαια που εφάρμοσε κατά την κυβερνητική της θητεία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα που «πέτυχε» αποτυπώνονται συνθηματικά ως «Σταθερά, πιο μακριά από την Ευρώπη» τα νούμερα δε ψεύδονται: ο κίνδυνος σχετικής φτώχιας στην Ελλάδα είναι ο όγδοος υψηλότερος στην ΕΕ-27, ο πληθωρισμός τροφίμων του Μαρτίου +5,4% μας κατατάσσει στη 2η θέση στην ΕΕ, το κατά κεφαλήν εισόδημα με όρους αγοραστικής δύναμης μας φέρνει στη 26η θέση της ΕΕ ενώ πρωτοστατούμε ευρωπαϊκά σε άδικους έμμεσους φόρους προς ΑΕΠ καθώς και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών σε τράπεζες, αγαθά κοινής ωφέλειας και ενοίκια. Και στον κατάλογο προστίθενται οι επιθετικές πρακτικές της ΝΔ για: το κράτος δικαίου, τη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων, τα δικαιώματα των πολιτών και τις ίσες ευκαιρίες. Η ΝΔ ψεύδεται κατ’ επανάληψη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όραμα, πρόγραμμα και ανθρώπους που θέτουν ως προτεραιότητα αλλά και που θα κατευθύνουν τις δυνάμεις τους ώστε να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση της στην ευρωπαϊκή κατάταξη κρίσιμων δεικτών και που θα διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή για τους πολλούς τώρα!
Πρώτη δημοσίευση, www.theopinion.gr/ 20/5/2024